Iscensättning av nyheter.
Grupparbete var antagligen precis vad vi behövde efter allt eget arbete. I grupper om tre, iscensatte vi olika fiktiva nyheter. Varje nyhet iscensattes utifrån fyra olika ingångarna: dramatisk, lyrisk, episk och didaktisk.
Uppgiften innehöll övningar och samtals/metoder/modeller som känns både konkreta och intressanta att lyfta in i den egna undervisningen. Vi har tidigare använt bilanalysen i seendet på konst och reklam och nu fick vi även verktyg och analytiska ingångar för att diskutera nyheter. Vi diskuterade olika tidningars uppbyggnad utifrån lejout,tradition,målgrupp. Även hur reklamen på socialmedia ser ut och hur den varierar beroende på vändkrets osv.
Det blev ett roligt och tillåtande grupparbete med mycket humor.
Under redovisningen diskuterade vi vad nyheten kommunicerade beroende på kontexten. mellanrumet mellan två bilder som adderar något i hur vi läser bilden. Tiden en och en halv dag, kändes som en lagom tidsram. En intressant diskussion kring betygsproblematiken när det gäller grupparbeten uppstod. Vi blev ännu en gång påminda om att vi lär både med och av varandra och hur mycket från den dolda läroplanen som faktiskt eleverna få kunskap i, om,med och genom att arbeta i grupp.
dramatisk - iscensättande,chockerande.
lyrisk - ej anklagande, känslomässigt laddad.
episk - jag var där, det lilla i något större.
didaktisk - fakta,broschyr.
när bilden blir stötte än själva händelsen.
den ikoniska bilden "Tanten med handväskan"
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar